Temadag om sang, sundhed og ældre
Social- og Sundhedsskolen STV i Thisted lagde torsdag 27. marts hus til en temadag om sang og glæde i ældreomsorgen. Arrangementet, som Thy Sangskole stod for, havde fokus på viden om sang og sundhed - og erfaringer med at bruge sang på plejehjem. Temadagen samlede 150 elever og gæster udefra.
"Denne sang, den er ikke lang. La, la, la, la".
Leder af Thy Sangskole, Kristina Brogaard, synger for og sætter fut i de 150 tilstedeværende i Social- og Sundhedsskolens sal. Sangen er hverken lang eller svær, og snart er alle med.
Den lille sang på seks strofer rummer i virkeligheden budskabet for temadagen i en nøddeskal: Alle kan synge, det er let at komme i gang, og alle mærker det glædelige fællesskab
Vi er rigtig glade for at blive spurgt, om vi vil være en del af det her projekt. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er en god idé at inddrage sang i social- og sundhedsfagene. Det kan man allerede mærke i dag på stemningen og følelsen af samhørighed.
Sådan lyder det fra Johanne Dybdahl Krüger, der er uddannelsesleder på Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg.
Temadagen indgår i forprojekt til Sangglad Senior
Som led i forprojektet har en sangkonsulent fra Sangens Hus sammen med musikterapeut Karen Bjørnskov og social- og sundhedsassistenter på Dragsbækcentret i Thisted afprøvet, hvordan man med enkle pædagogiske virkemidler kan skabe en god stund med sang og musik på plejehjemmet.
Karen Bjørnskov, der har solid erfaring med demenskor, var en af oplægsholderne på temadagen.
Hendes vigtigste budskab er, at man skal pakke sin egen forfængelighed omkring sangstemmen langt væk.
Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvordan det lyder. Det vigtige er, at der kommer noget ud, som vi synes er sjovt. Eller giver plads til noget, der ikke er glæde. Altså andre følelser.
Et andet budskab er, at den fælles danske sangskat er på vej til at være en saga blot. Man kan ikke regne med, at plejehjemsbeboere anno 2025 alle kan synge med på "Gå med i lunden". Mange af de kommende års plejehjemsbeboere har været unge i 1970'erne, hvor deres musiksmag blev dannet.
Jeg kan heller ikke gå ud fra, at jer her på skolen kender de samme sange som mange af dem på plejehjem kender. Men musik er ikke nogens. Det kunne være, at I kan lære beboerne på plejehjemmet nogle af jeres egne favoritsange.
lød opfordringen fra Karen Bjørnskov til eleverne på Social- og Sundhedsskolen.
Karen Bjørnskovs tredje budskab er, at sangen ikke kun er fællessang eller koncert. Sange kan bruges i mange hverdagssituationer: mens der dækkes bord, mens der gøres klar til bad eller ved sengetid.
At sang giver glæde og sundhed, er der efterhånden stor viden om.
Lasse Skovgaard er Ph.d. i sundhedsvidenskab og arbejder til dagligt som forsker og programleder ved Sangens Hus. Hans oplæg var også en del af temadagen i Thisted.
En af hans pointer er, at sang er sundt for både hjerne og krop. Musik aktiverer bevægelse og sang skaber forbindelse og kommunikation.
Det at synge sammen er en virkelig god cocktail. Der sker en masse forskellige ting samtidigt
lød det fra Lasse Skovgaard.
Følelsen af at høre til og være en del af et fællesskab er essentielt for mennesker uanset alder. Og for mennesker, der har tabt evnen til at tale, kan sang og musik derfor være meget livgivende.
Når vi synger sammen, opfatter hjernen det som om vi har en samtale og som om vi har et tæt fællesskab
pointerede Lasse Skovgaard.
Temadagen og forprojekt Sangglad Senior har været støttet af Kulturkanten – Det nordjyske Kultursamarbejde og Thisted Kommune.
Lederen af sangkraftcentret Thy Sangskole, Kristina Brogaard, glæder sig over, at flere af Thisted Kommunes ældrecentre også havde valgt at sende repræsentanter til temadagen.
Jeg er simpelthen så glad for, at temadagen har samlet så mange på tværs af institutioner og partnerskaber. Det vidner om, at der er en interesse for at vide mere om, hvad sang kan betyde for sundhed og trivsel, siger Kristina Brogaard.
Kristina Brogaard håber at få fonde til at bakke op om det flerårige og ambitiøse initiativ, "Sangglad Senior" – udviklet i samarbejde med Sangens Hus, hvor sangen bliver et integreret redskab i ældreplejen - og hvor sundhed og trivsel er omdrejningspunktet – også for social- og sundhedspersonalet.
Kristina Brogaard:
Det koster ingenting at synge, men det kræver ressourcer at udvikle konceptet og skabe den nødvendige struktur, som må gå forud for at kunne få gavn af sangens mange gode egenskaber.
Social- og Sundhedsskolen vil være med i projektet, og Johanne Krüger ønsker at inddrage de foreløbige erfaringer fra Dragsbækcentret til at udvikle et valgfag på skolen. Hun håber derfor på opbakning fra elevernes arbejdsgivere i kommunerne.
"Hvis vi bliver en del af projekt "Sangglad Senior" vil det betyde, at vores elever kan opnå kompetencer i forhold til at tage sang med i deres arbejde. Og det ligger fint i tråd med skolens nye strategi om "legende læring" som et af pejlemærkerne," lyder det fra Johanne Krüger.