Skip to main content Skip to footer

Sang løfter humøret på plejehjemmet

Thy Sangskole har været i gang med at afprøve, hvordan sang kan bringe glæde og trivsel på plejecentre. Det skete som led i et forprojekt, støttet af Kulturregion Nordjylland

Praksiserfaring opsamles

”Sommer – sommer og sol. Himlen så blå som viol”.

Sangstemmerne er måske nok lidt rustne og reaktionerne lidt langsomme, men øjnene stråler og smilerynkerne er kommet på overarbejde blandt de gamle på Dragsbækcentret i Thisted.

Denne tirsdag sidder de i en kreds og har en fælles stjernestund på cirka 25 minutter, styret af sangkonsulent Astrid Noringriis, Sangens Hus.  

Astrids program er sammensat sådan, at det både stimulerer humøret og træner koordination, vejrtrækning og muskulatur.

Det begynder med en tryghedsskabende velkomstsang, hvor alles navne nævnes. Dernæst er der stemmetræning – med indlagt smil på læben, nynnende velkendt sang med let berøring af egne hænder, arme og hals, rytmiske tramp med fødderne, roning med store bevægelser – både stødvise og fejende. Og så er der ”dans” med farverige tørklæder til tonerne af ”Forelsket i København” og forårsstemning med ”Anemonesangen”.

Med til samlingen er også to aktivitetsmedarbejdere, Anna Pedersen og Pia Møller Odgaard, der begge har dedikeret sig til forprojekt Sangglad Senior.

Der sker rigtig meget, når man synger og rører ved hinanden. De er meget mere vågne og opfanger, hvad der sker omkring dem. Og der er jo ikke noget skønnere end et stort smil fra en beboer midt i en sang, lyder det fra Pia Pedersen, der er uddannet social- og sundhedsassistent.

Pia mærker, at denne organiserede sangstund giver en følelse af samhørighed og ”livsglæde på tværs af generationer”, som hun formulerer det.

 

 

Test af sangen som redskab

Sangglad Seniors forprojekt er et kort, afgrænset testforløb, der ligger forud for et flerårigt udviklingsprojekt. Testforløbet handler om at kvalitetssikre metoderne til at afprøve sangen som redskab til at fremme trivsel og sundhed i plejesektoren.

Dette forprojekt giver os en unik mulighed for at skabe et mindre læringsrum, hvor vi laver en kvalitetssikring af hele Sangglad Seniors formål; nemlig at udvikle en struktureret tilgang til at bruge sangen i social- og sundhedsprofessionerne, siger Kristina Brogaard, leder af Thy Sangskole.

Det flerårige udviklingsprojekt ”Sangglad Senior” skal belyse, hvordan sang kan forbedre sundheden hos de ældre borgere – både fysisk, psykisk og socialt.

Men den mentale trivsel blandt sundhedsmedarbejderne vil også komme i fokus i bestræbelserne for at bygge bro mellem kultur og sundhed. 

For ambitionen er at adressere en central udfordring i plejesektoren – nemlig rekruttering.

Testforløbet med sang har vist, at man med forholdsvis enkle greb kan være med til at styrke motivation og arbejdsglæde – noget jeg har fokus på som leder, siger Lotte Bloch, leder af Dragsbækcentret.

Efter tre tirsdage med test af det nye særligt sammensatte sangprogram er Lotte Bloch overbevist om, at det i fremtiden vil være nemmere at integrere sang på en god måde i hverdagen.

Jeg ser frem til, at Dragsbækcentret bliver en del af det egentlige udviklingsprojekt, sådan at vi mere kvalificeret får nogle redskaber til at vælge, hvilken musik og hvilke sange, vi vil præsentere for beboerne, siger Lotte Bloch og uddyber:

 

Vi har med de tre testtirsdage fået en fornemmelse af, hvad det betyder at få en klar struktur og en opmærksomhed på, hvordan vi placerer os i rummet, hvordan vi bruger rytmer og hvordan det virker med tørklæder og andre effekter.

Forude ligger et omfattende udviklingsarbejde, idet der skal laves opkvalificeringsforløb til de ansatte på de plejecentre, der vil være med, en undervisningsindsats til elever på SOSU og en kursuspakke til frivillige.

Lotte Bloch vurderer, at den styrede sangaktivitet gør noget godt for beboerne på mange måder:

Vi kan se, at nogle af de beboere, der er udfordret med demens eller andre kognitive funktionsnedsættelser, hvordan de pludselig kan mere, når der kommer rytme og sang på. Når medarbejderne på sigt opnår tryghed i at bruge sang som redskab, tænker jeg, at de vil kunne bruge sangen konstruktivt i andre plejesituationer, også.  

Aktivitetsmedarbejderne Anna og Pia har altid været de udfarende i forhold til at synge med beboerne. Lotte Bloch har været spændt på, hvordan resten af medarbejderstaben på plejehjemmet ville forholde sig til sangen som en mere struktureret del af hverdagen.

Vi havde på forhånd tænkt, at det måske kunne blive en udfordring at få de øvrige med. Men den tanke er blevet gjort til skamme. De er åbne og imødekommende. Der har ikke været nogen grund til bekymring. Jeg glæder mig meget til, at vi får rullet hele projektet ud og får mulighed for at få alle med. Jeg er sikker på, at Sangglad Senior vil styrke sammenholdet her på vores arbejdsplads, siger Lotte Bloch.

 

Planen er at få flere med

Hvis fondsansøgningen godkendes, er det planen at sprede sangglæden ud til samtlige plejecentre i Thisted Kommune og resten af Nordjylland  – og at skabe det vidensgrundlag, der skal til for at brede konceptet ud på landsplan.

Fra Lotte Bloch lyder de varmeste anbefalinger:

Sangprojektet betyder alverden for os her på Dragsbækcentret. Det har i hvert fald gjort mig endnu mere klippefast i troen på, at musik og sang bare kan noget, fastslår Lotte Bloch.

 

 

FAKTA

Kulturregion Nordjylland – Det Nordjyske Kultursamarbejde - har støttet et forprojekt, der i miniskala har afprøvet forskellige metoder med henblik på at sikre kvaliteten af et flerårigt udviklingsprojekt, ”Sangglad Senior”, der er i støbeskeen.

Øvrige partnere i forprojektet: Sangens Hus, Thy Sangskole, Thisted Kommune og SOSU STV-skolen.

Uddrag fra formålet med Sangglad Senior-projektet: 

I projektet foretages målrettet opkvalificering af personale på plejecentre, elever på SOSU-skoler samt frivillige med tilknytning til ældrepleje og -omsorg. I et bredt samarbejde med både forskere, fagpersoner og praktikere udvikles, implementeres og evalueres en sangbaseret indsats på plejecentre i Thisted Kommune og på SOSU-STV (Skive, Thisted, Viborg).
Ved at opkvalificere personale, elever og frivillige til at kunne bruge sangaktiviteter aktivt i deres hverdag, styrkes livskvalitet, glæde, ro, erindring og kommunikation blandt de ældre i plejesektoren samtidig med, at vi støtter de pårørende og giver medarbejdere fælles nye, fleksible og effektive redskaber til det daglige pleje- og omsorgsarbejde.